Progicon laat draak op belfort opnieuw vuur spuwen

Als je dit leest, zit de 175e editie van de Gentse Feesten er alweer op. Publiekslieving afgelopen tien dagen was de vuurspuwende draak op het belfort. In opdracht van de stad Gent brachten Progicon, Visual FX en Meirlaen de draak opnieuw tot leven. Tien avonden lang trakteerden ze bezoekers van de Gentse Feesten op een vuurspektakel van 15 meter lang, 95 meter boven de stad.

De Gentse schepen van Feestelijkheden Christophe Peeters had het beloofd. De Gentse Feesten zouden een feesteditie worden. En daarvoor spaarde hij kosten noch moeite. 199 jaar na de laatste keer moest de iconische draak op het belfort opnieuw vuur spuwen. Een uitdaging waar Progicon al eens graag voor in het torenhoge belfort kroop.

“De grootste uitdaging was de constructie: die mocht niet aan de draak vasthangen”, zegt Pieter Van den Bussche van Progicon. “Het belfort is cultureel erfgoed, en dus beschermd. Bovendien werkt de draak als windroos en draait die oneindig vaak rond zijn as.”

Samen met metaalbedrijf Meirlaen en de pyrotechniekers van Visual FX bouwde Progicon daarom een constructie op maat. Meirlaen ontwikkelde de metalen stang, Visual FX vernevelde het brandbare mengsel, Progicon tot slot programmeerde de sturing en zorgde dat de stang altijd recht voor de mond van de draak stond. Zo was er altijd de illusie dat de draak écht vuur spuwde.

Nu de Gentse Feesten erop zitten, verdwijnt de installatie. Al blijft die wel eigendom van de stad. “We bewaren de onderdelen voor een volgende speciale gelegenheid”, aldus schepen Peeters.